Villa Janine

Hey,


Hier kunnen jullie  alle verslagen lezen van de afgelopen weken die vroeger in de Villa Janine stonden.

Voor alle andere info verwijzen we graag naar bovenstaande categoriëen.


KABOUTERS


Dag Kabouters

Weet je nog die achtste september, toen we elkaar voor het eerst zagen? Ja, die dag was het startdag. Deze activiteit deden we kenningmakingspelletjes, want als we elkaar niet kennen, kunnen we geen spelletjes tijdens het jaar spelen hé. Natuurlijk was Bruno de beer ook weer aanwezig. Samen met hem maakten we er een hele toffe namiddag van. De week daarna kwamen politieagenten Roeland en Ewout langs. Ze zochten nog een heleboel andere detectives om de misdaad op te lossen. Aan de hand van een zoek-en postjesspel, verzamelden jullie de voorwerpen die een politieagent nodig heeft zoals een geweer, een auto… Daarna mochten jullie nog wat vrij spelen. Ook hebben we een schommel gemaakt in de grote boom op het speelplein. De mooie zaterdag erop hebben we pleinspelen gedaan. Iedereen deed goed zijn best om tot het uiterste te gaan. We deden de bekendste spelletjes zoals Dikke Bertha, touwtrekken en hondenhokje.

Onze vrienden, de piraten, kwamen ook eens langs. Een stoute dievenbende had hun schat gestolen en die moesten jullie weten terugvinden. Door opdrachtjes te voltooien, kregen jullie telkens een dominoblok. Wanneer jullie alle dominoblokken hadden gevonden konden jullie via de pijlen die erop stonden een woord vormen. Dit woord gaf de plaats aan waar de schat zich bevond. De dieven waren zo dom geweest om de schat te verstoppen in de tunnel.. (Dat is een makkelijke plaats om te vinden hé? Misschien moeten ze die de volgende keer wat beter verstoppen.). Op zaterdag 6 oktober konden sommigen onder jullie de kampfoto’s komen bezichtigen. Daaraan was er nog een heuse show gekoppeld. Het was een vervolg op ons kampverhaal. Weten jullie nog waarover dat het verhaal ging? Natuurlijk weten jullie dat nog. Daarna hadden jullie twee weken geen activiteit. Ohh, zo jammer, maar niet getreurd hé. Jullie waren allemaal uitgenodigd om te komen eten op ons jaarlijkse ribbetjesfestijn. Op de speelplaats stond er een groot springkasteel waar jullie je konden uitleven. Jullie leiders zijn zeker dat die frikandellen of die ribbetjes, voor de al iets grotere jongens onder ons, heel lekker hebben gesmaakt.

Na onze korte pauze, zijn we er weer stevig in gevlogen. Jullie moesten zoals echte detectives een misdaad oplossen. We waren in de Halloweensfeer, dus zaten er wat speciale verdachten tussen zoals Meneer Pompoen, de mummy of het skelet. Door op verschillende plaatsen in Poperinge opdrachten uit te voeren, kregen jullie meer informatie over de dader, de plaats en het wapen. Uiteindelijk hadden jullie het bij het rechte eind. De misdaad gebeurde op het pompoenenveld met een pompoen door Lotte de heks. Nadat jullie deze tragische gebeurtenis allemaal hadden verwerkt konden we een groot feestje bouwen. Voor de meesten onder jullie was het de eerste keer dat jullie zijn gaan fuiven in De Kouter. Onze vriendjes van de scouts hadden speciaal voor de kabouters De Kouter omgebouwd tot een tennisveld. Op onze vriendjesdag waren we met liefst 40 kabouters, EEN RECORD! Een groot applaus voor jullie. Samen met onze vriendjes gingen we naar het stadspark om elkaar wat beter te leren kennen. Ohh, die gekke farao mogen we ook niet vergeten hé. De mummy was weggelopen uit de piramide en de farao probeerde hem terug te vinden. Jullie moesten elkaar in groepjes uit te dagen zo hoog mogelijk eindigen in de piramide, maar uiteindelijk hadden jullie allemaal samen de farao geholpen de mummy terug te vinden.

Tot de volgende!

Jullie kabouterleiders


PIEPERS

Dag beste piepertjes

Oooh wat gingen die eerste maanden toch vlug! Maar geen paniek, we hebben nog een semester voor de boeg met heel wat leuke activiteiten en we mogen stilletjes aan beginnen uitkijken naar dat fantastische krokuskamp. Laten we eventjes terugkijken naar al die toffe activiteiten die we de afgelopen maanden hebben gespeeld. Herinneren jullie je nog de eerste activiteit? Die begon met wat klassieke kennismakingsspelletjes. Daarna speelden we een KSA-monopoly. Jullie moesten zo veel mogelijk leiders proberen te kopen, maar jullie hadden niet genoeg centjes in jullie spaarpotje. Gelukkig bestaat er zoiets als een bank. Jullie kregen geld in ruil voor een klein opdrachtje. Natuurlijk wilden jullie allemaal die supertoffe pieperleiders kopen, maar de kabouterleiders waren ook redelijk populair (omdat ze niet zo duur waren).

Twee weken later kregen we bezoek van Abdul, de Afrikaanse landbouwer en zijn vrouw Sabine. Ze wilden een mooie boerderij bouwen maar in Afrika is het veel te droog om aan landbouw te doen. Die gekke Abdul deed dus een regendans en jullie probeerden zoveel mogelijk water te verzamelen. Daarna was het tijd om onze droomboerderij samen te stellen. Per team kregen jullie een stukje grond. Het was de bedoeling dat jullie zoveel mogelijk gebouwen en diertjes kochten zodat jullie boerderij steeds groter werd. Jullie konden ook gewassen kopen en later oogsten om zo meer geld te verdienen. Blijkbaar was de regendans van Abdul heel goed uitgevoerd, het water viel met bakken uit de lucht en we waren genoodzaakt om terug te keren naar de KSA.

We speelden ook modderige pleinspelen. Klassiekers zoals Dikke Bertha, hondehokje, betogertje en touwtrekken tegen de leiders kwamen aan bod. En wat weten jullie nog allemaal over die avontuurlijke bosactiviteit? Jullie kregen een boodschap van een mooie papegaai. Die vertelde jullie over een verborgen schat. Als echte avonturiers gingen jullie op pad maar jullie waren niet de enige sporenzoekers. In het midden van het bos kwamen jullie een indiaan, een piraat en een cowboy tegen. Zij hadden de schat gevonden maar konden hem maar niet verdelen onder elkaar. Er werden teams gevormd en de goudblokken werden eerlijk verdeeld maar alle teams wilden meer. We speelden een variant op capture the flag (namelijk capture the goudblok) waarbij de teams zoveel mogelijk goudblokken moesten stelen van de andere teams. Uiteindelijk waren het de piraten die victorie konden kraaien.

De leiders hadden heel hard hun best gedaan om een speciale Halloweenactiviteit te maken. Jullie mochten namelijk allemaal verkleed naar de KSA komen en jullie waren verbaasd dat de leiders zich ook hadden verkleed (met dank aan de schmink-vaardigheden van leidster Lotte). Tijdens de activiteit was er iets vreselijks gebeurd met leider Luka. Hij was ontvoerd! De leiders waren heel erg in paniek want ze wisten niet hoe ze nu verder moesten gaan zonder hem. Nadat jullie de leiders hadden gekalmeerd vonden jullie een aanwijzing. Er stond: ‘Het wapen waarmee Luka ontvoerd is, ligt niet in de KSA’ en op de voorkant van het blad stonden allemaal voorwerpen. Jullie gingen meteen op zoek en kwamen er al heel vlug achter dat Luka ontvoerd was met een grote breinaald. De leiders maakten een lijst op van mogelijke verdachten en toen was het aan jullie om die verdachten te ‘ondervragen’. Er werden 3 kampen gemaakt en in elk kamp lagen 2 verdachten. Jullie moesten de kampen bereiken en dan konden jullie kijken wie de verdachte niet was. Uiteindelijk kwam Sabine, de vrouw van Abdul, naar voren als verdachte. Toen moesten we nog weten waar Luka was. Aan de hand van een mini-quiz konden jullie erachter komen waar Luka verstopt zat. Uiteindelijk vonden we hem gezond en wel terug. Hij was jullie zo dankbaar dat hij jullie beloonde met overheerlijke chocolademelk.

Verder speelden we ook nog een grote superheldenactiviteit ter ere van Stan Lee. Alle superhelden die Stan ooit had bedacht hadden zich verzameld in de Bellewijk. Het was jullie taak om al deze superhelden te vinden. Nadat ze allemaal terecht waren konden jullie wat kennis maken met de superhelden. De leiders hadden een hele hoop namen. Die namen konden jullie verdienen door een klein opdrachtje te volbrengen. Daarna kregen jullie een beschrijving van de superheld en jullie moesten proberen de juiste naam bij de juiste superheld te leggen. Jullie vonden het allemaal heel erg leuk om de superhelden beter te leren kennen, maar helaas sloeg het noodlot toe. Superschurken verstoorden onze toffe activiteit. Gelukkig toonden de piepers dat ze echte helden waren. Door middel van een spelletje ‘capture the flag’ veroverden jullie de basis van de schurken en leerden jullie ze allemaal een lesje. De piepers waren de helden van de leiders!

Vele groetjes

Louis, Michiel, Thibaut, Nick, Lotte, Luka en Seppe


JONGKNAPEN

Dag beste jongknapen

Het zomerkamp lijkt nog maar net achter de rug maar we kunnen al terugblikken op een fantastisch eerste trimester.

Wij als leiding waren er helemaal klaar voor! Dit jaar zijn we niet met vijf maar met maar liefst zes leiders. Voor ons was de startdag dan ook een schot in de roos. We zagen heel wat nieuwe gezichtjes. We maakten kennis doormiddel van verschillende spelletjes en al snel ontdekten we in wat jullie goed waren.  De weken vlogen en iedere week amuseerden we ons rot. Denk maar aan de pleinspelen waarin jullie het beste van jullie zelf gaven. De modder van de week voordien zat nog in onze oren of het was tijd voor een rondtrip door Poperinge. We begonnen deze rondtrip met een toneeltje. Jullie gingen op schattenjacht op zoek naar wat leider Tom had verstopt. Wanneer jullie doormiddel van Cluedo de locatie wisten gingen jullie razendsnel. Van de ene kant van Poperinge naar de andere, alles voor de schat! Jullie vonden de schat en dit was de start van een feestje. Met lekkernijen en frisdrank toverden jullie de gekste dansmoves uit jullie hoed.

De leiders hadden de verkleedkriebel te pakken, waardoor we de week erop oliesjeiks vs. jongeren deden. Hierbij werden jullie in twee teams verdeeld. De bedoeling was zoveel mogelijk olie uit de grond te pompen. Op het einde van de strijd gingen we naar de Grote Markt waar jullie mochten touwtrekken. Natuurlijk ging dit niet alleen dus kregen jullie 5 minuten om mensen te zoeken. Dit was zeker een succes. Jullie slaagden erin om maar liefst 20 mensen te overtuigen om mee te doen, ook Engelsen deden mee.

We sloten het eerste trimester af met vlaggenroof in de Bellewijk en de komst van de Sint was ook zeker een succes! We wensen jullie een zalige Kerst en een gelukkig nieuwjaar!

Groetjes

De jongknapenleiders   


KNAPEN

Dag Knapen, Knapenouders en andere Knapensympathisanten

Het eerste semester zit er alweer op en het is voorbij gevlogen! Ik moet eerlijk zijn, mijn kortetermijngeheugen werkt absoluut niet naar behoren. Maar na wat graafwerk in de krochten van mijn geheugen (en wat hulp van mijn medeleiding via WhatsApp) kan ik me effectief nog enkele activiteiten herinneren.

In september waren tijdens Lekker Westhoeks op de markt. In verschillende ronden kochten jullie Monopolygewijs straten en huizen op. Daarvoor moesten jullie raadsels oplossen, via cryptische omschrijvingen gebouwen fotograferen, bezoekers van Lekker Westhoeks de vogeltjesdans laten doen,... Het kon niet op! Maar zouden jullie intussen nog altijd weten wat en waar de Gasthuiskapel is?

Wat herinner ik me nóg? In waarschijnlijk niet-chronologische volgorde deden jullie een voetbalactiviteit. Natuurlijk speelden jullie niet zomaar een match. p allerlei manieren hebben jullie voetbal gespeeld (ik gebruik jullie, want jammer genoeg moesten jullie mij die activiteit een weekje missen!). Ook speelden we een megacool bosspel!

Gelukkig weet ik wel nog het één en ander van de laatste weken. Enkele weken terug hadden we pleinspelen gepland. In de voormiddag regende het en het zag er niet al te goed uit voor de namiddag. Zodoende kwamen we na een last-minute brainstormsessie op de proppen met een alternatief: een actie-reactiebaan waar alles moest voortbewegen en reageren op elkaar zonder onze tussenkomst. Met behulp van het lijmpistool en de boormachine werkten we een machtig parcours af. In theorie dan toch :).

Vorige week (nvdr: ik schrijf dit in de laatste week van november) was het tijd voor een Knapen-traditie: dropping. Om het wat leuker te maken moesten jullie op allerhande nogal rare manieren jullie weg vinden en stond de leiding jullie onderweg op te wachten om jullie te laten schrikken! Traditioneel liep niet alles van een leien dakje, gelukkig kan jullie leiding á la minute improviseren en bijvoorbeeld de route onderweg wat inkorten ;).

En nu zaterdag was het prijs, het regende niet! Perfect dus om die pleinspelen toch te spelen! Spelen zoals Dikke Bertha en Australisch vierkant werden moeiteloos onderbroken voor een partijtje moddergooien of om ter verst slaan met de baseballbat op tennisballen.

Als jullie dit lezen is de Sint waarschijnlijk al gekomen naar de KSA, hopelijk voor jullie zijn jullie allemaal braaf geweest!

We kunnen dus wel stellen dat het terug een leuk en gevarieerd semester was. Hopelijk zijn jullie er volgend semester terug want dan trekken we met z'n allen naar Westouter voor het Krokusweekend!

Heel veel groeten

Jullie lieftallige Knapenleiders

Jordi, Bavo, Glenn, Bram en Johannes


JONGHERNIEUWERS

De Jonghernieuwers van tweeduizend en achtien

ze zijn nu al met meer dan voorzien.

Maar hoe meer zielen hoe meer vreugd!

Het is me wat, die jeugd.

We hebben dit jaar al van alles gedaan,

van baseballen tot casino met onze beste kleren aan

We hebben geholpen met het ribbetjesfestijn

Ook de activiteit met de vksj was fijn

De activiteit in de bellewijk was politiek getint

jullie flyers waren dan ook geprint

De leiding heeft verloren tegen de leden

Maar dit is het nu voor het heden

We zullen zien wat de toekomst zal geven

Maar wacht eens even…

Er staan al enkele dingen op de planning:

gaan wandelen op joepie wordt volledig ons ding.

Schrijf hiervoor alvast de datum 16 tot 19 april op

Zo krijgen we het moment zelf, zeker geen hongerklop

Het krokuskamp, daguitstap en schaatsen zijn ook nog voorzien

Maar dat is voor nadien

Eerst staan de examens nog voor de deur

 Veel liefs jullie eierboer, grafisch ontwerper en ingenieur