Info

Welkom op de website van KSA Poperinge!

KSA pops is een dynamische jeugdbeweging die al sinds 1930 een vaste waarde is in het jeugdleven van Poperinge. Iedere week bereidt een enthousiast leidersteam fantastische activiteiten voor om de leden op zaterdag van 14u tot 16u30 een spetterende namiddag te bezorgen.


Indien u vragen heeft over KSA Poperinge kunt u op verschillende kanalen terecht. Via al deze verschillende kanalen kunnen beide hoofdleiders gecontacteerd worden.

 

Het jaarthema

kijker zetten. 

Engageren is je vrijwillig inzetten voor KSA. Zo leren we verantwoordelijkheid dragen en keuzes maken, waardoor we met volle goesting elke KSA’er een zinvolle vrije tijd bezorgen. 

Als jonge KSA’er engageer je je om er elke week te staan op de activiteit, en speel je vol enthousiasme mee om een prins te helpen of een land te veroveren. Steeds meer groei je verder in je engagementen. Je zet je in om pesten in je groep tegen te gaan en helpt de leiding bij het opruimen van het lokaal. Stap voor stap krijg je steeds meer verantwoordelijkheden zoals zorg dragen voor andere leden of helpen op een evenement.

Als leiding span je je week in week uit in voor KSA. Naast het verzorgen van spel en plezier voor de leden sla je met je medeleiding de handen in elkaar om een geslaagde spaghettiavond of een grote fuif te organiseren. Dankzij het engagement van leiding kunnen kleine ideeën groeien tot een prachtig evenement of spel, met aandacht voor elk individu.

Ook na(ast) de algemene werking van je KSA-groep kriebelt het engagement. Je steekt je handen uit de mouwen als provinciaal of nationaal vrijwilliger, zetelt in de jeugdraad of helpt mee op een evenement van de gemeente. Als oud-leiding help je een handje op het eetfestijn, als ouder stap je in het bouwcomité.

Misschien zamel je zelfs geld in voor een goed doel, doneer je met de hele leidingsgroep bloed of help je samen met de leden het rusthuis in je buurt een handje. Engagement kent vele vormen, en elk engagement is waardevol!

We leren in KSA verantwoordelijkheid te dragen en een mening te vormen. We kijken kritisch naar onze beweging en naar de maatschappij en zetten jeugdige ideeën om in krachtige acties. Via engagement en participatie gaan we op zoek naar een meerwaarde voor onszelf en bepalen we de koers van onze groep. Zo zetten we allemaal onze schouders onder KSA!

bron: https://www.ksa.be/jaarthema


Over de KSA

Natuurlijk kunnen wij de leden geen onvergetelijke dagen en levenslange vriendschappen bezorgen met wat we uit onze toverhoed toveren. Het inschrijvingsgeld (30 euro) dient om de leden van geanimeerde activiteiten te voorzien alsook om de verzekeringen gerust te stellen.
Naast de reguliere activiteiten verzorgen het leidersteam ook nog twee kampen die steeds vallen in de vakantie, zodat leden steeds de mogelijkheid hebben om zich te amuseren wanneer ze wat klassiek vertier met vrienden willen.

  • Het ‘krokuskamp’ valt, zoals de naam lichtjes laat schijnen, in de krokusvakantie. Dit loop dit jaar van 28 februari tot 1 maart.
  • Het ‘Grote Kamp’ dankt zijn naam aan het feit dat het plaatsvindt tijdens de grote vakantie, dit zijnde vanaf 12 augustus tot 21 augustus (behalve voor de Kabouters, die komen pas aan op 15 augustus en genieten dus van 7 dagen kamp).
  • Rekeningnummer: BE 81 4673 3602 1124 - Naam: KSA Pops - Mededeling: naam+geleding


Geledingen

De leden van KSA Pops worden onderverdeeld in groepen volgens leerjaar die we “geledingen” noemen, zodat ze steeds spellen spelen met hun studie- en leeftijdsgenoten.

KABOUTERS (1e & 2e leerjaar)
De jongste geleding heet de Kabouters. Zij zijn de leden die in het eerste en tweede leerjaar zitten. Het leidingsteam kan zich goed in hun schoenen plaatsten waardoor ze zich gemakkelijk op hun gemak voelen. De spelletjes zijn eenvoudig, maar amuserend. Een bijkomend feitje: Kaboutertjes gaan slechts 7 dagen op kamp in plaats van de volle dagen. Kwaliteit boven kwantiteit!

PIEPERS (3e & 4e leerjaar)
De Kabouters worden opgevolgd door de Piepjongknapen, ook wel beter gekend als de Piepers. De meer ‘ervaren’ Piepers worden klaargestoomd voor een lange KSA-carrière dankzij wat meer complexere spelvormen dat hun enthousiasme nog meer aanwakkert. Tevens is het vanaf de Piepjongknapen dat leden voor de volle 10 dagen op kamp meemogen!

JONGKNAPEN (5e & 6e leerjaar)
Velen vinden de Jongknapen de geleding waar ze het meest geleerd en meegemaakt hebben. De leden komen op een leeftijd waar ze meer en meer zelfstandige keuzes moeten maken, dat ook blijkt uit hun spellen! Niet alleen is er meer uitdaging, maar op kamp wordt er ook aangeleerd hoe je moet sjorren, dé basis voor spectaculaire sjorconstructies. Daarnaast slapen de Jongknapen in levensechte tenten op kamp, iets waar de meerderheid lang naar heeft verlangd.

KNAPEN (1e & 2e middelbaar)
Grenzen verleggen is het moto bij de Knapen. Deze zitten namelijk reeds in het middelbaar en worden (langzaamaan) volwassen. ‘Spannende’ activiteiten zoals gezellig tafelvuren, hemelhoge sjorconstructies opzetten, nachtspel tijdens beide kampen, … Op kamp tijdens de grote vakantie gaan ze zelfs alleen op dagtocht, slechts de wegbeschrijving en de occasionele hulp van de leiders om hen op weg te helpen!

JONGHERNIEUWERS (3e & 4e middelbaar)
De oudste geleding; de ‘veteranen’ van de leden, de oude rakkers, etc…
Waar bij de Knapen vooral het individuele centraal staat en grenzen verleggen schering en inslag is, vormt eigen initiatief bij de Jonghernieuwers het nieuwe uitgangspunt. Als Jongerhernieuwer krijg je bijvoorbeeld wat meer vrijheid op kamp en in spellen (de sporadische inspraak bij activiteiten wanneer er een gat in het spel wordt opgemerkt, het zelf bepalen van een namiddag op groot kamp, …) Belangrijk om naar uit te kijken bij de Jonghernieuwers is de “Joepie”; een vierdaagse wandeltocht naar stad X!

Iedere geleding heeft natuurlijk zijn eigen vast leidersteam. Deze vind je terug hier.