Info

Welkom op de website van KSA Poperinge!

KSA pops is een dynamische jeugdbeweging die al sinds 1930 een vaste waarde is in het jeugdleven van Poperinge. Iedere week bereidt een enthousiast leidersteam fantastische activiteiten voor om de leden op zaterdag van 14u tot 16u30 een spetterende namiddag te bezorgen.


Indien u vragen heeft over KSA Poperinge kunt u op verschillende kanalen terecht. Via al deze verschillende kanalen kunnen beide hoofdleiders gecontacteerd worden.

 

Het jaarthema

Tien op Team, dat krijg je als KSA’(st)er als je inzet op samenwerking!

In KSA werken we samen, helpen we elkaar, rekenen we op elkaar en vinden we steun bij elkaar. Als lid gebeurt dat bij het uitvoeren van opdrachten, het plezier maken en het spelen tijdens uitdagende activiteiten. Als leiding werk je samen aan activiteiten, projecten en evenementen. Gaandeweg versterk je de band tussen de teamleden en ontstaan er hechte vriendschappen voor het leven. 

In KSA sta je nooit alleen. We mogen dankbaar rekenen op de steun van talloze supporters. Niet in het minst oud-KSA’ers, maar ook ouders, familie, vrienden, buren en andere sympathisanten zorgen voor de nodige aanmoedigingen en creëren in nood een veilig vangnet. 

Het netwerk strekt zich verder uit. De ene keer slaan we de handen in elkaar met stedelijke of gemeentelijke partners, de andere keer zetten we een samenwerking op met organisaties of de buurt. En sowieso vinden we steun bij de koepel.

KSA staat voor grote verbondenheid, dankzij alle samenwerkingen. We zijn steeds op zoek naar nieuwe verbindingen, naar wie het pad naar KSA nog niet gevonden heeft. Dat daagt ons uit, samen gaan we voor Tien op Team! 

bron: https://www.ksa.be/jaarthema


Over de KSA

Natuurlijk kunnen wij de leden geen onvergetelijke dagen en levenslange vriendschappen bezorgen met wat we uit onze toverhoed toveren. Het inschrijvingsgeld (30 euro) dient om de leden van geanimeerde activiteiten te voorzien alsook om de verzekeringen gerust te stellen.
Naast de reguliere activiteiten verzorgen het leidersteam ook nog twee kampen die steeds vallen in de vakantie, zodat leden steeds de mogelijkheid hebben om zich te amuseren wanneer ze wat klassiek vertier met vrienden willen.

  • Het ‘krokuskamp’ valt, zoals de naam lichtjes laat schijnen, in de krokusvakantie. Dit loop dit jaar van 28 februari tot 1 maart.
  • Het ‘Grote Kamp’ dankt zijn naam aan het feit dat het plaatsvindt tijdens de grote vakantie, dit zijnde vanaf 12 augustus tot 21 augustus (behalve voor de Kabouters, die komen pas aan op 15 augustus en genieten dus van 7 dagen kamp).
  • Rekeningnummer: BE 81 4673 3602 1124 - Naam: KSA Pops - Mededeling: naam+geleding


Geledingen

De leden van KSA Pops worden onderverdeeld in groepen volgens leerjaar die we “geledingen” noemen, zodat ze steeds spellen spelen met hun studie- en leeftijdsgenoten.

KABOUTERS (1e & 2e leerjaar)
De jongste geleding heet de Kabouters. Zij zijn de leden die in het eerste en tweede leerjaar zitten. Het leidingsteam kan zich goed in hun schoenen plaatsten waardoor ze zich gemakkelijk op hun gemak voelen. De spelletjes zijn eenvoudig, maar amuserend. Een bijkomend feitje: Kaboutertjes gaan slechts 7 dagen op kamp in plaats van de volle dagen. Kwaliteit boven kwantiteit!

PIEPERS (3e & 4e leerjaar)
De Kabouters worden opgevolgd door de Piepjongknapen, ook wel beter gekend als de Piepers. De meer ‘ervaren’ Piepers worden klaargestoomd voor een lange KSA-carrière dankzij wat meer complexere spelvormen dat hun enthousiasme nog meer aanwakkert. Tevens is het vanaf de Piepjongknapen dat leden voor de volle 10 dagen op kamp meemogen!

JONGKNAPEN (5e & 6e leerjaar)
Velen vinden de Jongknapen de geleding waar ze het meest geleerd en meegemaakt hebben. De leden komen op een leeftijd waar ze meer en meer zelfstandige keuzes moeten maken, dat ook blijkt uit hun spellen! Niet alleen is er meer uitdaging, maar op kamp wordt er ook aangeleerd hoe je moet sjorren, dé basis voor spectaculaire sjorconstructies. Daarnaast slapen de Jongknapen in levensechte tenten op kamp, iets waar de meerderheid lang naar heeft verlangd.

KNAPEN (1e & 2e middelbaar)
Grenzen verleggen is het moto bij de Knapen. Deze zitten namelijk reeds in het middelbaar en worden (langzaamaan) volwassen. ‘Spannende’ activiteiten zoals gezellig tafelvuren, hemelhoge sjorconstructies opzetten, nachtspel tijdens beide kampen, … Op kamp tijdens de grote vakantie gaan ze zelfs alleen op dagtocht, slechts de wegbeschrijving en de occasionele hulp van de leiders om hen op weg te helpen!

JONGHERNIEUWERS (3e & 4e middelbaar)
De oudste geleding; de ‘veteranen’ van de leden, de oude rakkers, etc…
Waar bij de Knapen vooral het individuele centraal staat en grenzen verleggen schering en inslag is, vormt eigen initiatief bij de Jonghernieuwers het nieuwe uitgangspunt. Als Jongerhernieuwer krijg je bijvoorbeeld wat meer vrijheid op kamp en in spellen (de sporadische inspraak bij activiteiten wanneer er een gat in het spel wordt opgemerkt, het zelf bepalen van een namiddag op groot kamp, …) Belangrijk om naar uit te kijken bij de Jonghernieuwers is de “Joepie”; een vierdaagse wandeltocht naar stad X!

Iedere geleding heeft natuurlijk zijn eigen vast leidersteam. Deze vind je terug hier.