Info

Welkom op de website van KSA Poperinge!

KSA pops is een dynamische jeugdbeweging die al sinds 1930 een vaste waarde is in het jeugdleven van Poperinge. Iedere week bereidt een enthousiast leidersteam fantastische activiteiten voor om de leden op zaterdag van 14u tot 16u30 een spetterende namiddag te bezorgen.


Indien u vragen heeft over KSA Poperinge kunt u op verschillende kanalen terecht. Via al deze verschillende kanalen kunnen beide hoofdleiders gecontacteerd worden.

 

Het jaarthema

Spelenderwijs krijgen kinderen en jongeren de kans om zich te ontplooien bij KSA. Mede door interactie en samenwerking met anderen leren ze over zichzelf en over de wereld rondom hen. Als KSA’er ga je elke uitdaging spelenderwijs aan. Daar bovenop hebben de kinderen en jongeren bij KSA massa’s plezier.  

Spelen was vorig jaar meer dan ooit een uitdaging. KSA-leiding toonde veel flexibiliteit en creativiteit. Ze pasten zich aan naar het online kader waarin gespeeld moest worden. Daar was en is er enkel maar sterke bewondering voor en ook dit jaar zal hun creativiteit blijven floreren zowel online als offline. Als KSA zetten we opnieuw het buitenspelen extra in de verf. Want waar kunnen we ons beter uitleven dan buiten?   

Verder staat bij KSA leeftijdsgericht werken centraal en dat is best wel uniek. De leeftijdsgebonden aanpak weerspiegelt de verscheidenheid aan activiteiten. Door onze groepen leeftijdsgericht te organiseren krijgen alle kinderen en jongeren spelletjes, uitdagingen en begeleiding op maat. Van het fantasievol spelen voor de kleintjes tot het uitdagend spel voor de ouderen. Voor elk is er wat wils bij KSA. 

Spelen is ook vertellen over ridders en prinsessen en dromen over piraten en rovers. Met een sterk verhalend kader dat jong en oud tijdloos prikkelt, ontpopt elke activiteit zich tot een grenzeloze fantasiewereld. Samen worden de zotste dingen ontdekt en gekste monsters verslaan. 

Daarnaast worden er verschillende waarden en normen meegegeven tijdens het spelen. Eén van de belangrijkste waarden is respect. Respect voor het spel, de spelregels en de spelmakers. Respect voor jezelf, de anderen en de omgeving. KSA’ers zijn zich bewust van de omgeving waarin ze spelen en tonen daarvoor te allen tijde respect.  
 
Als laatste benadrukt KSA dat spelen een basisrecht is voor elk kind. Het recht op échte vrije tijd en de daarbij horende speelruimte. KSA biedt die speelruimte en de nodige omkadering aan heel wat kinderen of jongeren over heel Vlaanderen. Er wordt rekening gehouden met de draagkracht van elke groep om optimaal spelplezier te garanderen. Zo creëren we bij KSA een plek voor iedereen om te spelen. 

Laat het duidelijk zijn dat spelen echt dé troef is van KSA! 

bron: https://www.ksa.be/jaarthema


Over de KSA

Natuurlijk kunnen wij de leden geen onvergetelijke dagen en levenslange vriendschappen bezorgen met wat we uit onze toverhoed toveren. Het inschrijvingsgeld (30 euro) dient om de leden van geanimeerde activiteiten te voorzien alsook om de verzekeringen gerust te stellen.
Naast de reguliere activiteiten verzorgen het leidersteam ook nog twee kampen die steeds vallen in de vakantie, zodat leden steeds de mogelijkheid hebben om zich te amuseren wanneer ze wat klassiek vertier met vrienden willen.

  • Het ‘krokuskamp’ valt, zoals de naam lichtjes laat schijnen, in de krokusvakantie. Dit is het 2de weekend van de krokusvakantie.
  • Het ‘Grote Kamp’ dankt zijn naam aan het feit dat het plaatsvindt tijdens de grote vakantie en dit rond midden augustus.
  • Rekeningnummer: BE 81 4673 3602 1124 - Naam: KSA Pops - Mededeling: naam+geleding


Geledingen

De leden van KSA Pops worden onderverdeeld in groepen volgens leerjaar die we “geledingen” noemen, zodat ze steeds spellen spelen met hun studie- en leeftijdsgenoten.

KABOUTERS (1e & 2e leerjaar)
De jongste geleding heet de Kabouters. Zij zijn de leden die in het eerste en tweede leerjaar zitten. Het leidingsteam kan zich goed in hun schoenen plaatsten waardoor ze zich gemakkelijk op hun gemak voelen. De spelletjes zijn eenvoudig, maar amuserend. Een bijkomend feitje: Kaboutertjes gaan slechts 7 dagen op kamp in plaats van de volle dagen. Kwaliteit boven kwantiteit!

PIEPERS (3e & 4e leerjaar)
De Kabouters worden opgevolgd door de Piepjongknapen, ook wel beter gekend als de Piepers. De meer ‘ervaren’ Piepers worden klaargestoomd voor een lange KSA-carrière dankzij wat meer complexere spelvormen dat hun enthousiasme nog meer aanwakkert. Tevens is het vanaf de Piepjongknapen dat leden voor de volle 10 dagen op kamp meemogen!

JONGKNAPEN (5e & 6e leerjaar)
Velen vinden de Jongknapen de geleding waar ze het meest geleerd en meegemaakt hebben. De leden komen op een leeftijd waar ze meer en meer zelfstandige keuzes moeten maken, dat ook blijkt uit hun spellen! Niet alleen is er meer uitdaging, maar op kamp wordt er ook aangeleerd hoe je moet sjorren, dé basis voor spectaculaire sjorconstructies. Daarnaast slapen de Jongknapen in levensechte tenten op kamp, iets waar de meerderheid lang naar heeft verlangd.

KNAPEN (1e & 2e middelbaar)
Grenzen verleggen is het moto bij de Knapen. Deze zitten namelijk reeds in het middelbaar en worden (langzaamaan) volwassen. ‘Spannende’ activiteiten zoals gezellig tafelvuren, hemelhoge sjorconstructies opzetten, nachtspel tijdens beide kampen, … Op kamp tijdens de grote vakantie gaan ze zelfs alleen op dagtocht, slechts de wegbeschrijving en de occasionele hulp van de leiders om hen op weg te helpen!

JONGHERNIEUWERS (3e & 4e middelbaar)
De oudste geleding; de ‘veteranen’ van de leden, de oude rakkers, etc…
Waar bij de Knapen vooral het individuele centraal staat en grenzen verleggen schering en inslag is, vormt eigen initiatief bij de Jonghernieuwers het nieuwe uitgangspunt. Als Jongerhernieuwer krijg je bijvoorbeeld wat meer vrijheid op kamp en in spellen (de sporadische inspraak bij activiteiten wanneer er een gat in het spel wordt opgemerkt, het zelf bepalen van een namiddag op groot kamp, …) Belangrijk om naar uit te kijken bij de Jonghernieuwers is de “Joepie”; een vierdaagse wandeltocht naar stad X!

Iedere geleding heeft natuurlijk zijn eigen vast leidersteam. Deze vind je terug hier.