Info

Welkom op de website van KSA Poperinge!

KSA pops is een dynamische jeugdbeweging die al sinds 1940 een vaste waarde is in het jeugdleven van Poperinge. Iedere week bereidt een enthousiast leidersteam fantastische activiteiten voor om de leden op zaterdag van 14u tot 16u30 een spetterende namiddag te bezorgen.

 

Het jaarthema

KSA, dat is samen de wereld ontdekken, samen groot worden en je stap voor stap ontwikkelen tot wie je bent en hoe je in het leven staat. We kunnen de meerwaarde van onze jeugdbeweging als plaats om te groeien niet genoeg in de kijker zetten, maar we doen een poging met het jaarthema!

Als lid word je geprikkeld om talenten in te zetten en te ontwikkelen binnen je KSA-groep. Groeien zit daarbij in zowel grote als kleine dingen: vrienden maken, je plaatsje zoeken in een groep, samen op ontdekkingstocht gaan, de wereld rondreizen in je eigen lokaal, van boom tot boom slingeren in een stoere commandotocht, accepteren dat iemand anders is, je smijten op het podium van het ouderfeest, personen durven aanspreken in een stadspel, de zevenkoppige draak verslaan, de natuur intrekken en geen sporen nalaten, je mooiste schilderkunsten vereeuwigen in het lokaal… Je hebt plezier en je leert jezelf kennen en uitdagen. Je leert  grenzen verleggen, je leert oordelen wat kan en niet kan en groeit zo op vele verschillende vlakken als persoon. Daarbij is er geen haast of verplichting, iedereen groeit op z’n eigen tempo.

Ook de vriendengroep versterkt. Je leert elkaar door en door kennen en smeedt vriendschappen voor het leven. Dat stimuleert nog eens je persoonlijke groei. Je durft jezelf ‘smijten’, je vertrouwt en rekent op elkaar, je haalt het beste in elkaar naar boven. 

Als +16’er en leid(st)er ga je nog een stapje verder. Je leert geleidelijk aan een groep leden te entertainen met creatieve activiteiten, je biedt hen een veilige omgeving om zich te amuseren en waakt dat ze op een goede manier met elkaar omgaan. Je leert bovendien taken en verantwoordelijkheden opnemen binnen een leidingsgroep, je leert samenwerken om meer te bereiken, je durft je stem laten horen …  En dat allemaal op een spontane en amusante manier. Afbeeldingsresultaat voor groei uit jezelf

Een KSA-groep biedt een oefenterrein met unieke verantwoordelijkheden en kansen om je veilig te ontpoppen. Er is ruimte om ervaringen op te doen en te experimenteren, het is een plaats waar meer aandacht besteed wordt aan het opstaan dan aan het vallen. Dankzij een goede omkadering kan er telkens opnieuw geleerd worden uit fouten en krijgt iedereen de kans om het in de toekomst nog beter aan te pakken. Zo doe je ervaringen op van onschatbare waarde die je in je verdere leven zal kunnen gebruiken. Het bewaken of iedereen zich goed voelt in de groep en ruimte krijgt om te groeien, is daarbij minstens even belangrijk als de resultaten die je als groep boekt. 

Je staat er niet altijd bij stil hoeveel levenservaring je in die tijd in KSA al opgebouwd hebt. Andere keren sta je wel stil bij je groeiproces en wil je bewust een aantal zaken bijleren. Daarvoor biedt KSA vorming aan. Het zorgt ervoor dat ervaring en expertise binnen KSA bewust doorgegeven wordt, dat er van elkaar geleerd wordt. Dat is ook zeker een meerwaarde om als groep en als persoon te groeien. 

KSA geeft je de kans om te ontpoppen zoals nergens anders. Samen baan je je een weg doorheen de leeftijdsgroepen om uiteindelijk met zoveel ervaringen en vaardigheden uit jezelf te groeien!

Over de KSA

Natuurlijk kunnen wij de leden geen onvergetelijke dagen en levenslange vriendschappen bezorgen met wat we uit onze toverhoed toveren. Het inschrijvingsgeld (30 euro) dient om de leden van geanimeerde activiteiten te voorzien alsook om de verzekeringen gerust te stellen.
Naast de reguliere activiteiten verzorgen het leidersteam ook nog twee kampen die steeds vallen in de vakantie, zodat leden steeds de mogelijkheid hebben om zich te amuseren wanneer ze wat klassiek vertier met vrienden willen.

  • Het ‘krokuskamp’ valt, zoals de naam lichtjes laat schijnen, in de krokusvakantie. Dit loop dit jaar van 3 tot 5 maart.
  • Het ‘Grote Kamp’ dankt zijn naam aan het feit dat het plaatsvindt tijdens de grote vakantie, dit zijnde vanaf 12 augustus tot 21 augustus (behalve voor de Kabouters, die komen pas aan op 15 augustus en genieten dus van 7 dagen kamp).
  • Rekeningnummer: BE 81 4673 3602 1124 - Naam: KSA Pops - Mededeling: naam+geleding

Geledingen

De leden van KSA Pops worden onderverdeeld in groepen volgens leerjaar die we “geledingen” noemen, zodat ze steeds spellen spelen met hun studie- en leeftijdsgenoten.

KABOUTERS (1e & 2e leerjaar)
De jongste geleding heet de Kabouters. Zij zijn de leden die in het eerste en tweede leerjaar zitten. Het leidingsteam kan zich goed in hun schoenen plaatsten waardoor ze zich gemakkelijk op hun gemak voelen. De spelletjes zijn eenvoudig, maar amuserend. Een bijkomend feitje: Kaboutertjes gaan slechts 7 dagen op kamp in plaats van de volle dagen. Kwaliteit boven kwantiteit!

PIEPERS (3e & 4e leerjaar)
De Kabouters worden opgevolgd door de Piepjongknapen, ook wel beter gekend als de Piepers. De meer ‘ervaren’ Piepers worden klaargestoomd voor een lange KSA-carrière dankzij wat meer complexere spelvormen dat hun enthousiasme nog meer aanwakkert. Tevens is het vanaf de Piepjongknapen dat leden voor de volle 10 dagen op kamp meemogen!

JONGKNAPEN (5e & 6e leerjaar)
Velen vinden de Jongknapen de geleding waar ze het meest geleerd en meegemaakt hebben. De leden komen op een leeftijd waar ze meer en meer zelfstandige keuzes moeten maken, dat ook blijkt uit hun spellen! Niet alleen is er meer uitdaging, maar op kamp wordt er ook aangeleerd hoe je moet sjorren, dé basis voor spectaculaire sjorconstructies. Daarnaast slapen de Jongknapen in levensechte tenten op kamp, iets waar de meerderheid lang naar heeft verlangd.

KNAPEN (1e & 2e middelbaar)
Grenzen verleggen is het moto bij de Knapen. Deze zitten namelijk reeds in het middelbaar en worden (langzaamaan) volwassen. ‘Spannende’ activiteiten zoals gezellig tafelvuren, hemelhoge sjorconstructies opzetten, nachtspel tijdens beide kampen, … Op kamp tijdens de grote vakantie gaan ze zelfs alleen op dagtocht, slechts de wegbeschrijving en de occasionele hulp van de leiders om hen op weg te helpen!

JONGHERNIEUWERS (3e & 4e middelbaar)
De oudste geleding; de ‘veteranen’ van de leden, de oude rakkers, etc…
Waar bij de Knapen vooral het individuele centraal staat en grenzen verleggen schering en inslag is, vormt eigen initiatief bij de Jonghernieuwers het nieuwe uitgangspunt. Als Jongerhernieuwer krijg je bijvoorbeeld wat meer vrijheid op kamp en in spellen (de sporadische inspraak bij activiteiten wanneer er een gat in het spel wordt opgemerkt, het zelf bepalen van een namiddag op groot kamp, …) Belangrijk om naar uit te kijken bij de Jonghernieuwers is de “Joepie”; een vierdaagse wandeltocht naar stad X!

Iedere geleding heeft natuurlijk zijn eigen vast leidersteam. Deze vind je terug hier.